Vakantiepark Fort den Haak | by Welcome in
Walcheren

Walcheren

Walcheren

Walcheren ligt deels aan de Noordzee en aan de Westerschelde. De stranden bieden uitzicht op zeeschepen die vlak langs de kust varen. De stranden behoren tot de schoonste van Nederland. Natuurgebied De Manteling van Walcheren bestaat uit bossen, duinen, statige lanen en klassieke buitenplaatsen. Van de 17e tot 19e eeuw woonde de Middelburgse elite hier in de zomer. Domburg is de oudste badplaats aan de Walcherse kust.

Al in de Romeinse tijd was de omgeving van Walcheren een bewoond gebied en was Domburg een belangrijke handelsplaats. Na de 4e eeuw werd Walcheren een graafschap en in de 9e eeuw kreeg het ringwalburgen ter bescherming tegen de Noormannen. Als middelste burg tussen Domburg en Souburg, ontstond rond die tijd Middelburg. In de 16e en 17e eeuw groeide deze stad uit tot een een van de grootste haven- en handelssteden in de Noordelijke Nederlanden.

Walcheren is een schiereiland sinds eind 19e eeuw toen de Sloedam werd aangelegd en de spoorlijn van Zuid-Beveland werd doorgetrokken naar Vlissingen. In de Tweede Wereldoorlog veranderde Walcheren in een grote vesting omdat de Duitse bezetter een grote aanval op het eiland verwachtte. Er werden ongeveer 200 bunkers gebouwd. Met name bij de Sloedam werd heftig gevochten en vielen vele slachtoffers. Een groot deel van Walcheren werd in 1944 door de geallieerden onder water gezet om de positie van de bezetter te verzwakken. Uiteindelijk werd Walcheren op 8 november 1944 bevrijd.

Tijdens de Watersnoodramp in 1953 hield Walcheren grotendeels de voeten droog. Door de aanleg van de Veerse Gatdam, onderdeel van de Deltawerken, ontstond het Veerse Meer. Het is tegenwoordig een populaire watersportplaats in Zeeland. Met name op het eiland Walcheren is de folkloristische sport ringrijden heel populair. Bijna elke plaats heeft zijn eigen wedstrijd. Bij ringrijden zit de ruiter op een paard zonder zadel en probeert hij, in galop, een ring te steken met een lans.