Zeeland, een provincie van rust en ruimte

Zeeland is een land in zee. Met in totaal 650 kilometer aan kustlijn is het water altijd dichtbij. De rust, de ruimte, je komt hier tot jezelf. Zeeland is geen moment hetzelfde. Het is een land van contrasten. Er zijn altijd nieuwe overkanten te ontdekken. Er is een indrukwekkende kustlijn, er is eb en er is vloed. En de zeewind zorgt de hele dag door telkens voor een andere belichting. Hier worden gemiddeld de meeste zonuren van heel Nederland geregistreerd! Zeeland is een provincie met veel kleinschaligheid, maar dan wel in de meest positieve zin van het woord. Zeeland is een groep eilanden apart, het is er weids en ruim; zelfs de steden hebben een dorps karakter. Met de zee erbij maakt dat van Zeeland een plaats waar je de rust en de ruimte hebt. Vrouwenpolder is een gezellig dorpje, ingeklemd tussen het Veerse Meer, de Noordzee en het mooie achterland van Walcheren. Walcheren is het meest Westelijk gelegen voormalige eiland van Zeeland. De monumentale steden Veere en Middelburg, de mooie havenstad Vlissingen en het mondaine winkelstadje Domburg behoren tot de directe omgeving. 

Walcheren

Walcheren ligt deels aan de Noordzee en aan de Westerschelde. De stranden bieden uitzicht op zeeschepen die vlak langs de kust varen. De stranden behoren tot de schoonste van Nederland. Natuurgebied De Manteling van Walcheren bestaat uit bossen, duinen, statige lanen en klassieke buitenplaatsen. Van de 17e tot 19e eeuw woonde de Middelburgse elite hier in de zomer. Domburg is de oudste badplaats aan de Walcherse kust.

Al in de Romeinse tijd was de omgeving van Walcheren een bewoond gebied en was Domburg een belangrijke handelsplaats. Na de 4e eeuw werd Walcheren een graafschap en in de 9e eeuw kreeg het ringwalburgen ter bescherming tegen de Noormannen. Als middelste burg tussen Domburg en Souburg, ontstond rond die tijd Middelburg. In de 16e en 17e eeuw groeide deze stad uit tot een een van de grootste haven- en handelssteden in de Noordelijke Nederlanden.

Walcheren is een schiereiland sinds eind 19e eeuw toen de Sloedam werd aangelegd en de spoorlijn van Zuid-Beveland werd doorgetrokken naar Vlissingen. In de Tweede Wereldoorlog veranderde Walcheren in een grote vesting omdat de Duitse bezetter een grote aanval op het eiland verwachtte. Er werden ongeveer 200 bunkers gebouwd. Met name bij de Sloedam werd heftig gevochten en vielen vele slachtoffers. Een groot deel van Walcheren werd in 1944 door de geallieerden onder water gezet om de positie van de bezetter te verzwakken. Uiteindelijk werd Walcheren op 8 november 1944 bevrijd.

Tijdens de Watersnoodramp in 1953 hield Walcheren grotendeels de voeten droog. Door de aanleg van de Veerse Gatdam, onderdeel van de Deltawerken, ontstond het Veerse Meer. Het is tegenwoordig een populaire watersportplaats in Zeeland. Met name op het eiland Walcheren is de folkloristische sport ringrijden heel populair. Bijna elke plaats heeft zijn eigen wedstrijd. Bij ringrijden zit de ruiter op een paard zonder zadel en probeert hij, in galop, een ring te steken met een lans.

Plaatsen in de omgeving

Middelburg is de hoofdstad van de provincie Zeeland en heeft een rijk verleden. Middelburg is ontstaan in de 9e eeuw, toen de Vikingen Europa introkken. Om het eiland Walcheren tegen indringers te beschermen werd er een ringwalburg opgeworpen. Nadat de dreiging van landveroveraars voorbij was, begon de burcht te profiteren van de gunstige ligging aan het water en ontwikkelde zich tot handelscentrum. Omdat deze burcht de middelste burcht van Walcheren was, kreeg de stad de naam Middelburg. Ten tijde van de VOC was Middelburg, na Amsterdam, de belangrijkste stad van Nederland. In 200 jaar tijd werden er ruim 300 nieuwe schepen gebouwd op de scheepswerven. Deze schepen vetrokken naar Azië om handel te drijven in o.a. specerijen, textiel en porselein. In het centrum van Middelburg zijn nog steeds panden te zien die herinneren aan deze gouden periode. Na een bombardement in 1940 waarbij in een verwoestende brand veel van de stad verloren ging, is Middelburg weer opgebouwd in traditionele stijl. Naast historische monumenten is moderne architectuur ook ruim aanwezig. Middelburg is echt een stad met een eigen karakter. Er zijn intieme pleintjes, leuke straatjes, gezellige cafeetjes en naast de grote winkelketens vind je er ook bijzondere boetiekjes, galeries en kunsthandels.

Aan de oevers van de Westerschelde ligt Vlissingen, een stad met een maritiem heden en verleden. Breng een bezoek aan Vlissingen om lekker uit te waaien aan de langste zeeboulevard van Nederland, waar je de voorbijvarende schepen bijna kunt aanraken! Op de boulevard is genoeg te beleven. Aan de ene kant van de boulevard sta je oog in oog met zeeheld Michiel de Ruijter, aan de andere kant hoor je de klanken van het windorgel. Om Vlissingen en de maritieme geschiedenis van Zeeland beter te leren kennen is een bezoek aan het MuZEEum een aanrader. Het MuZEEum is onder andere gevestigd in het Lampsinshuis. Uniek aan het Lampsinshuis is het uitkijktorentje. In de 17e eeuw zag reder Cornelis Lampsins hier zijn schepen vertrekken en aankomen. Nu kun je er nog steeds genieten van een prachtig uitzicht op zee. Een mooi uitzicht op zee heb je ook vanuit het kraaiennest, onderdeel van het Arsenaal. Dit maritieme attractiecentrum staat volledig in het teken van piraten en zeedieren. Ideaal voor een dagje uit met het gezin.

Veere was eens een machtige handelsstad aan het Veerse gat. Nu is Veere een prachtig stadje aan het Veerse Meer. De rijk beladen schepen uit Schotland hebben plaats gemaakt voor jachten in de havens. De pakhuizen en oude straatjes waar je heerlijk kunt ronddwalen herinneren nog aan de glorietijd van dit stadje. In Veere vind je veel authentieke winkeltjes, diverse kledingzaken en cadeau- en souvenir winkeltjes. De winkels in Veere zijn ook op zondag geopend.

Het stadje Domburg is de oudste badplaats aan de Walcherse kust. In het begin van de 20e eeuw kwamen er veel kunstenaars naar Domburg om inspiratie op te doen. Piet Mondriaan en Jan Toorop zijn de bekendste. Het centrum kent veel gezellige terrasjes, restaurantjes en winkeltjes. Deze winkels zijn het gehele jaar 7 dagen per week open. Het mooiste uitzicht over Domburg, strand, zee en omgeving krijg je vanaf de Hoge Hil.